Miód od dawna uważany jest za doskonały produkt spożywczy o wyjątkowych właściwościach zarówno zdrowotnych i kulinarnych. Nie bez powodu miód nazywany jest płynnym złotem. Prawdziwym hitem są miody greckie, które wyróżniają się na tle innych miodów. Poznaj nasze miody z Grecji i ich niesamowite zalety.
Właściwości zdrowotne miodu
Miody, w tym oczywiście również miody greckie, mają bardzo szeroki wachlarz właściwości prozdrowotnych. Te naturalne antybiotyki potrafią naprawdę zdziałać cuda. Miód to doskonały produkt dla układu pokarmowego, często niesie ukojenie podczas biegunek. Świetnie wpływa też na regulację pracy serca i obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Wykazano, że miody mogą łagodnie uspokajać, zmniejszać skutki nadmiernego stresu oraz być skutecznym środkiem nasennym. Miód wykazuje też właściwości przeciwalergiczne, dzięki czemu podaje się go na przykład przy astmie oskrzelowej atopowej. Chyba najpopularniejszym zastosowaniem dla miodu jest leczeniem stanów przeziębieniowych. Po miód sięgamy, gdy drapie nas w gardle i łamie w kościach. Wtedy herbatka z dodatkiem miodu potrafi zdziałać cuda. To tylko niektóre zdrowotne właściwości miodu, jest on tak wszechstronny, że może być pomocny przy wielu schorzeniach i dolegliwościach.
Miody greckie w starożytności
Miody greckie należą do najsłynniejszych miodów na świecie. Już starożytni Grecy poznali się na walorach miodu i używali go do słodzenia posiłków. Miód pitny był ulubionym napojem Kreteńczyków, a pszczoły czczono jako symbol bogini Artemidy. Te pracowite owady uwieczniono nawet na antycznych efeskich monetach. Słynny Hipokrates zalecał spożywać miód jak najczęściej, z kolei Eurypides ponoć rozpływał się nad serem namoczonym w miodzie. Ta prosta potrawa to prekursor współczesnego sernika.
Fenomen miodów greckich
Miody greckie uważane są za najsmaczniejsze i jest w tym sporo racji. Sekret miodu z Grecji tkwi w niespotykanej florze występującej na tym obszarze kontynentu. Rośnie tu ponad 7 tysięcy różnych gatunków dzikich kwiatów, ziół i drzew, w tym wiele roślin, których nie znajdziemy w żadnym innym zakątku świata. Dodatkowo przyjazny klimat Morza Śródziemnego i brak ciężkiego przemysłu sprawiają, że miody greckie są tak pyszne i zdrowe. Obfitują w aromatyczne substancje, zawierają mniej wilgoci niż inne miody i są gęstsze.
Miody greckie – rodzaje
Niesamowicie bogata roślinność sprawia, że miody greckie mają wiele rodzajów. Jednym z najbardziej cenionych jest miód tymiankowy, który w płynnej konsystencji przybiera intensywny, rubinowo-bursztynowy kolor. Jego barwa jaśnieje po krystalizacji. Miód z tymianku charakteryzuje się mocnym aromatem z dość mocno wyczuwalną nutą korzenną. W smaku jest mniej słodki, za to bardziej kwaskowy, przez co uznawany jest za jeden z najsmaczniejszych miodów.
Bardzo pożądanym miodem jest również miód wrzosowy. Jest on trudny i pracochłonny w pozyskaniu, a wyróżnia się bardzo wyraźnym zapachem. Ten wyjątkowy aromat zawdzięcza naturalnym olejkom eterycznym zawartym w kwiatach wrzosu. Miody greckie wrzosowe mają dość ostry i gorzkawy, a jednocześnie lekko słodki posmak. To idealny miód dla osób lubiących delikatną słodycz.
Wart polecenia jest też miód kasztanowy o lekko cierpkim, oryginalnym smaku. To miód fantastycznie komponujący się z dojrzewającymi serami. Mocnym aromatem może się poszczycić także miód szałwiowy z Grecji, który najlepiej smakuje w herbatach i naparach ziołowych. Niepowtarzalną mieszankę tworzy miód tymiankowo-ziołowo-sosnowy. Korzenna nuta tymianku, delikatność ziół oraz sodki smak sosny podszyty leśnym aromatem – to wszystko tworzy wspaniałą kompozycję.
Miody greckie to prawdziwe rarytasy w świecie kulinariów. Warto włączyć je do swojego menu i pokochać ich wyjątkowy smak oraz korzystać z ich właściwości prozdrowotnych.