Miejscowość Gragnano leży w okolicach Neapolu. 500 lat tradycji związanej z produkcją makaronów sprawiło, że Gargnano zyskało miano „miasta makaronu“. Makaron z Gragnano to idealny przykład włoskiego specjału, który przez wiele stuleci i pokoleń przetrwał w swej tradycyjnej formie. Po to by dziś być uznaną na świecie marką. Produkcji sprzyjały i nadal sprzyjają szczególne warunki klimatyczne. Chodzi tu szczególnie o optymalną wilgotność powietrza, która pozwala na powolne suszenie makaronu. Mąkę semolinę uzyskuje się ze ziarna saragolla (przodek dzisiejszego durum). Ziarno to znane było już w Starożytności i uprawiane na nizinie Tavoliere w Apulii. Woda natomiast pochodzi ze źródeł położonych w górach Lattari.
Tradycja produkcji makaronu
Jak każe tradycja „pasta di gragnano” formowana jest na matrycy z brązu. Takie formowanie nadaje delikatnej „chropowatości“, przez co sos może idealnie przylegać do makaronu. Również zgodnie z wielowiekową tradycją suszenie makaronu odbywa się powoli, aż 50 – 60 godzin. Gdy przy masowej produkcji zwykłego makaronu jest to zaledwie 5 godzin. Ten powolny proces ma ogromne znaczenie dla ostatecznej jakości produktu. Niska temperatura pozwala też zachować wszystkie wartości mąki semoliny. Mąka ta zawiera wiele witamin w tym z grupy B i E, mikro i makroelementów. Bogata jest w fosfor, wapń, cynk, potas, żelazo, miedź oraz kwas foliowy. Najważniejsze jednak jest to, że makaron z Gragnano jest po prostu przepyszny. W roku 2010 miastu nadano certyfikat IGP, oficjalnie potwierdzający unikalne właściwości produktu i miejsca jego wytwarzania.
Najlepszy makaron spaghetti – Gentile z Gragnano
Miło nam również poinformować, że makaron spaghetti Gentile z Gragnano jest uznany najlepszym makaronem w Italii. Zajął pierwsze miejsce ex aequo z kilkoma innymi makaronami uznanych producentów. Oceny dokonał we wrześniu 2013 r. wpływowy włoski magazyn Gambero Rosso, który poprzez produkcję programów telewizyjnych, wydawanie czasopism oraz organizowanie kursów i szkoleń kulinarnych, promuje włoską kuchnię i styl kulinarny. Szczegóły znajdą Państwo w artykule. Makaron Gentile wystawiony jest w Brytyjskim Muzeum w Londynie, jako przykład włoskiego produktu najwyższej jakości. Wystawa pod tytułem „Życie i śmierć w Pompejach i Herkulanum” .